מאפיינים ייחודיים של אקטון,  מקימים אקטון חדש,  תיעוד היום יום

מסע סקרנות

בתקופה האחרונה של כל שנה המסע שלנו הוא מסע סקרנות. במסגרת המסע הזה הלומדים/ות שאמורים/ות לעבור לחטיבה בשנה הבאה, הם/ן אלו שבונים/ות ומעבירים/ות את המסע לגמרי בעצמם/ן. השנה יש לנו חמישה לומדים/ות כאלו והם/ן החליטו לעבוד בזוגות ולכן כל אחד ואחת מהחמישה מעבירים/ות בפועל שני מסעות, כל אחד מהם באורך של שבוע.

נתחיל כמו תמיד אקטון מה"למה?". אז למה מסע סקרנות כזה מגניב וגם כזה משמעותי בעיניי כשבאה להקים קהילה של לומדים/ות שמובילים/ות את הלמידה שלהם/ן בעצמם/ן? הלומדים/ות שבונים/ות את המסע, בוחרים/ות לגמרי לבד את הנושאים שבא להם להעביר. במקרה שלנו הנושאים שנבחרו הם: בישול, עזרה לכדורה"א, הגנה עצמית, Black Jack ומסע ביער. כל נושא כזה מועבר בשלושה מפגשים של שעה וחצי שכוללים דיון פתיחה סוקרטי, אתגר ומעגל סיכום. בגלל שמדובר בחבורה מגוונת של לומדים/ות ונושאים, שאר הסטודיו זוכה (באמת זוכה!) לטעימות כיפיות מכל מיני תחומים ובנוסף מקבל השראה מהלומדים/ות הבוגרים/ות שהופכים/ות בסשן הזה למיני מדריכים/ות לכל דבר ועניין.

אז איך זה עובד בתכלס? בסשן הקודם עשיתי עם הלומדים/ות הבוגרים/ות מפגשי הכנה שבהם הם/ן התחילו לעבוד על המסעות שלהם/ן. לקח להם/ן קצת זמן להתניע, אבל הם/ן לגמרי נכנסו לעניינים אחרי שבועיים שלושה. כל צוות עשה סיעור מוחות על שלושה נושאים שמעניינים אותו, ואז בחר נושא אחד ועליו הכין את המסע. ההכנה כללה כתיבה מפורטת של דיון הפתיחה והשאלות הסוקרטיות, פריטה של האתגר לרשימת חומרים והוראות מדויקות וגיבוש שאלות רפלקציה למעגל סיום.

אקח לדוגמא את האתגר הראשון ששחר ואלכס הובילו בשבוע שעבר: ביום הראשון הם פתחו עם דיון סוקרטי על אוכל בריא והאתגר היה להתחלק לקבוצות (שנקבעו על ידם), לעשות סיעור מוחות על שלושה מאכלים אפשריים לקבוצה להכין ואז להחליט על המתכון הנבחר ולגבש רשימה מפורטת של מצרכים וכלים נדרשים. ביום השני שחר ואלכס הכינו מצגת על "איך צריך להתנהג בסופר?" והובילו דיון סוקרטי מהמם (שאני בחיים לא הייתי יכולה לבנות ככה!) על הנושא. האתגר היה הליכה משותפת לסופר הקרוב וקנייה של כל המצרכים הרלוונטיים כולל עמידה בתקציב יחסית קשוח לכל קבוצה. ביום השלישי כל קבוצה הכינה את המאכל הנבחר ואז צוות השופטים טעם את כל המנות ונתן להן ניקוד בשלושה קריטריונים: עבודת צוות, יצירתיות וטעם. כמו שאתם/ן יכולים/ות לדמיין לעצמכם/ן היה מדובר בהצלחה מסחררת: הלומדים/ות התלהבו מכל החלקים של המסע, למרות שהיה מדובר בעבודה בקבוצה גדולה מה שבדרך כלל יכול להיות מאוד מאתגר, הם/ן הסתדרו מצוין ועפו כל הביקור בסופר והבישול עצמו. החלק של השיפוט בסוף האתגר היה אחד הרגעים הכי מרגשים בסטודיו, עם אנרגיה מחשמלת לגמרי של ציפייה והתרגשות. אלכס ושחר בנו מסע שכלל תרגול של מלא כישורי חיים מעשיים (קריאת מתכון, הכנת רשימת מצרכים, הליכה לסופר, בישול) וגם היה משחקי ומאתגר. מה עוד אפשר לבקש?

נקודה אחרונה וחשובה: זה מסוג הפרויקטים שמאוד קל לאמץ בבית או בכיתה. פשוט להעביר את המושכות ללומדים/ות שלכם/ן ולתת להם/ן לתכנן פרויקטים סביב נושאים שמעניניים אותם/ן במיוחד.

תגובה אחת

  • אורית פרנפס

    נפלא! נראה שהאיזון בין גבולות ברורים והבניה של המסע (דיון סוקרטי, אתגר וסיכום) לבין ביטוי אישי, עצמאות ואחריות שלהם הוא אחד מסודות ההצלחה.