מסע שח
יואו! כמה כיף היה המסע הזה.
אני רוצה לספר על מסע שח כי בעיניי הוא משקף תמונה נפלאה של כמה פשוטה אך מעמיקה ומלאת למידה יכולה להיות למידה מבוססת פרויקטים/למידה מבוססת משחק לפעמים. נראה לי שהדרך הכי פשוטה להסביר תהיה לתאר את האלמנטים השונים שמהם היה מורכב המסע הזה:
- לו"ז כללי של המסע: כמו רוב המסעות שלנו, הלומדים/ות שלנו עבדו על מסע שח שלוש פעמים בשבוע במשך כמעט שעתיים כל פעם, במשך שישה שבועות.
- דיון פתיחה: כל מקטע זמן נפתח בדיון סוקרטי. כמות הנושאים שאפשר לשוחח עליהם בהקשר של שח היא עצומה. יש אלפי סרטוני וידאו וסיפורים מעוררי השראה שאפשר לראות או לקרוא ואז לדון עליהם. אני אתן כאן דוגמא אחת כדי שתבינו את העקרון: ראינו את הוידאו הזה שמדבר על פתרון בעיות שח על ידי גזירה אחורה ולא חישוב קדימה, ואז היה לנו דיון מרתק על איך אפשר להשתמש בכלי הזה בחיים בכלל ולא רק בשח. הדיונים בשבועיים הראשונים נסובו יותר סביב הבנת המשחק (איך עושים draw, כל מיני פאזלים, איך עורכים רישום של המהלכים (notation), איך עובדים עם שעון וכו') והדיונים בהמשך היו פחות פרקטיים ויותר פילוסופיים/תיאורטיים.
- האתגר עצמו: במשך רוב הזמן הלומדים/ות יכלו לבחור אחת משתי אפשרויות. הראשונה, לשחק שח אחד/ת נגד השני/יה. קנינו לסטודיו 12 לוחות שח מסיליקון (ממליצה בחום!) וכל זוג שרצה לשחק היה צריך לחתום על לוח ולהתחיל לשחק. האפשרות השנייה היתה לשחק בתוכנה chesskids.com (גם כאן, ממליצה בחום!). זו היתה תוכנה נפלאה ללומדים/ות שלא הכירו בכלל שח ללמוד את המשחק וגם תוכנה נהדרת ללומדים/ות שכן ידעו איך לשחק להעמיק את הידע שלהם/ן ולהתאמן.
- טורניר שח: בשבוע הרביעי של המסע התחלנו את טורניר השח. חילקנו את הסטודיו לקבוצת מתחילים/ות וקבוצת "מתקדמים/ות" (כל לומד/ת היה/תה צריכ/ה לשבץ את עצמו/ה), קראנו יחד את תקנון הטורניר הרשמי של ליגת השח בארה"ב והלומדים/ות שיחקו זה נגד זה. היה מדהים לראות את השקט והריכוז בסטודיו בזמן טורניר ורוב הלומדים/ות מאוד התרגשו והתאמנו כדי להצליח כמה שאפשר.
- דיוני סיכום: בסיום כל מקטע ערכנו דיון רפלקציה. בעיניי רפקלציה היא חלק מאוד משמעותי בלמידה והיא עוזרת ללומדים/ות לשפר את האסטרטגיות שלהם/ן באמצעות חשיבה עליהן. שאלות רפלקציה יכולות להיות: האם את/ה מרגיש/ה שעבדת קשה היום? איך את/ה יכול/ה לשפר את כישורי השח שלך לקראת סבב הטורניר הבא? איזה שיעור חדש למדת היום במהלך המסע? אם הפדסת במשחק – איך הרגשת? אם ניצחת במשחק – איך הרגשת? וכו'.
- ביקור גיבור/ה: בשבוע החמישי של המסע הצלחתי לארגן ביקור של אלוף ניו ג'רזי בשח. הוא שיתף אותם במסע שלו, ענה בסבלנות על עשרות השאלות שלהם/ן ואז במשך כמעט שעה שיחק איתם/ן שח שלושה משחקי שח סימולטנית כשהוא בעיניים עצומות. קשה לי לתאר את ההתלהבות שהיתה בסטודיו לפני הביקור הזה, במהלכו ואחריו. כל כך הרבה השראה!
המסע הזה היה אחד המסעות המוצלחים ביותר שהיו לנו, ומה שמדהים זה כמה פשוט הוא באופן יחסי. ושוב אני לומדת באופן אישי כמה למידה ממשחק יכולה להיות משמעותית, ואיך לפעמים דווקא הכי פשוט יכול להיות הכי מוצלח.
6 תגובות
מנחם לשם
מסע מרתק של שח . איזה יופי. כל הכבוד.
admin
איזה כיף שאתה כאן מנחם! תודה רבה
אורית פרנפס
מקסים ממש. אהבתי מאד שמעבר למשחק עצמו לומדים פרקטיקות ונערכים דיונים, אפילו פילוסופים. איזו הזדמנות נפלאה. ולמרות שזה לא נראה לי פרוייקט כל כך פשוט, מאד מתחברת למשפט שלך: "דוקא הכי פשוט יכול להיות הכי מוצלח"
ושתי שאלות לי אלייך, מיכל: 1. האם זו בחירה או שכולם עושים מסע שח? 2. מה הרציונל של מסע – שמופיע לפרק זמן קצר יחסית, באינטנסיביות, ואחר-כך נעלם?
admin
בגדול, כולם/ן עושים/ות. בתוך המסע יש הרבה אפשרויות בחירה. ככה בנויה קשת הלמידה באקטון: השנה מחולקת לסשנים של שישה שבועות, וכל סשן הוא קשת למידה משל עצמו עם מסע נפרד, סדנת כתיבה נפרדת וכו'.
גל
תודה, מקסים ומעורר השראה!
האם שם תוכנת הלימוד לשח מאוית נכון?
admin
תיקנתי והוספתי לינק. תודה רבה גל!